Dutch English German

Reek en Noordoost-Brabant

De gemeente Maashorst met het dorp Reek is een groene gemeente met diverse natuurgebieden, wandel- en fietsroutes en leuke activiteiten voor een dagje uit.

Gezelligheid in de gemeente Maashorst

In Noordoost-Brabant ligt de gemeente Maashorst, een echte gezellige gemeente met de zo welbekende Brabantse uitstraling er kan zeker gezegd worden dat het een groene gemeente is. Wandelend of fietsend door de gemeente ontdekt u diverse natuurgebieden zoals de Maashorst/Herperduin met bos, heide en afwisselende landbouwgebieden en het Maasmeandersgebied langs de Maas. Elk jaargetijde biedt een afwisselend kleurenbeeld, zodat u steeds voor verrassingen komt te staan!

 

De omgeving van Bed and Breakfast De Hoefijzer biedt veel mooie natuurgebiedenVoor de alledaagse boodschappen hoeft u als toerist onze gemeente niet uit. In Schaijk en Zeeland zijn er genoeg voorzieningen om in de dagelijkse behoefte van levensonderhoud te voorzien. Daarnaast zijn er tal van leuke winkels en bedrijven om eens even binnen te lopen en hun aanbod te bekijken. Dus voor een gezellige middag winkelen komt u in onze gemeente beslist aan uw trekken!

Door de gunstige ligging van Reek in het gebied tussen Uden, Oss, 's-Hertogenbosch en Nijmegen staat u binnen een korte tijd in een gezellige stad, waar behalve winkelen nog veel meer te beleven valt! 

Nog meer activiteiten die vanuit onze B&B gedaan kunnen worden zijn oa:

 

 

                                              *Bike Adventure in Herpen -      http://www.bikeadventure.nl/

                                             *Tuinen van Appeltern -           https://appeltern.nl/nl/    

                                             *Efteling in Kaatsheuvel -         https://www.efteling.com/nl

                                             *Burgers Zoo in Arnhem -        www.burgerszoo.nl

                                             *dierenpark ZieZoo in Volkel-    www.dierenparkziezoo.nl 

                                             *Oorlogsmuseum in Overloon-   www.oorlogsmuseum.nl 

                                             *Solex rijden in Herpen-           www.boerensolex.nl

                                             *Boerengolf in Herpen-             www.boerbens.nl

Historie van de gemeente Landerd

Reek is ontstaan ten gevolge van de toename van de bevolking in de 12e en 13e eeuw. In deze tijd groeit de bevolking explosief. Grote gezinnen zijn normaal. De jeugd vliegt uit, niet ver, maar wel over de dorpsgrenzen. 

Het dorp Reek ligt aan de Maas, ongeveer 6 kilometer vanaf Grave. Reek omvatte naast de dorpskern de gehuchten Driehuis, Duifhuis, Straat en Hoefkens. In de periode 1800-1942 is Reek een zelfstandige gemeente geweest. Het grondgebied van Reek was ruim 1280 hectare en de gemeente Reek groeide van 700 inwoners in het begin van de 19e eeuw naar ongeveer 1000 inwoners in 1942. De landbouw vormde de voornaamste bestaansbron, maar de opbrengsten van de kleine bedrijven waren gering. Vóór de kanalisatie van de Maas trad de rivier regelmatig buiten haar oevers en zette daarmede grote delen van Reek, soms voor maanden onder water. Hierdoor kon vruchtbare grond slechts als grasland gebruikt worden. Industriële bedrijvigheid kende men voor 1850 nauwelijks en tot op heden heeft het dorp haar landelijk karakter behouden.

Tot aan de 2e wereldoorlog vormde de diepgelovige bewoners een hechte, besloten gemeenschap, die geleerd had tevreden te zijn met een sober bestaan. Was het ontstaan als zelfstandige gemeente een gevolg van de inval van de Fransen in 1794, ook haar opheffing vond zijn oorzaak in maatregelen van een bezettende macht.

Nadat in het begin van de 19e eeuw diverse pogingen om Reek als zelfstandige gemeente op te heffen schipbreuk hadden geleden, moest men tenslotte in 1942 zwichten voor de bevelen van de Duitse bezettingsmacht. Per 16 juli 1942 vond de annexatie van de gemeente Reek plaats. Hierbij waren 3 gemeenten betrokken. Grave kreeg het gebied de "Bergen", het Duifhuis ging voor het grootste gedeelte naar Zeeland en het overige maakte voortaan deel uit van Schaijk.